Deze week van 15 t/m 19 juni is de week van de acupunctuur. Chinese acupunctuur is de grote neef van shiatsu en er zijn veel overeenkomsten.
Toen ik mijn interesse in het menselijk lichaam en Oosterse filosofie wilde verdiepen ben ik gaan kijken bij een open dag van de opleiding tuina therapeut. Tuina is het Chinese zusje van acupunctuur en ik wilde hier meer van weten. De open dag was boeiend en in mijn hoofd schreef ik me al in.
Maar toen passeerde ik een kamer met een shiatsu-demonstratie . Dit raakte mij direct in het hart en startte mijn onstopbare interesse voor deze behandelvorm. Ik wist dat de inschrijving zou veranderen.
Shiatsu en acupunctuur hebben veel gemeen maar de aanpak is echt anders. In deze blog kun je belangrijke overeenkomsten en verschillen lezen om je hiervan een idee te geven.
Overeenkomsten shiatsu en acupunctuur
Zowel shiatsu als acupunctuur zijn therapeutische geneeswijze waarbij het systematisch verbeteren van de gezondheid centraal staat. Beiden hebben een Oosterse filosofie die sterke overeenkomsten hebben. De relatie is zelfs zo sterk dat Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) tijdens mijn shiatsuopleiding de theoretische basis was. Het werken met meridianen en de daarop gelegen drukpunten zijn het gereedschap om de interne energiebalans positief te herstellen. Het doel is om de klacht te verhelpen door de energiebalans te verbeteren! Er bestaat een sterke relatie tussen lichaam en geest en emoties hebben een sterke invloed.
Verschillen shiatsu en acupunctuur
Het opvallendste verschil is dat shiatsu geen gebruik maakt van naalden om de drukpunten te bewerken. Shiatsu maakt hiervoor gebruik van handen en vingers om de energie vanuit ontspanning te laten stromen. Cliënten liggen bij shiatsu op een groot katoenen matras (futon) wat een veilige ruimte biedt om de juiste posities te kiezen. Het vertrouwen in eigen lichaam en leven versterkt door goede shiatsu. Er is aandacht voor het hele lichaam en shiatsu richt zich meer op de stroming in de gehele meridiaan.
Acupunctuur werkt met naalden op verschillende drukpunten in het lichaam. Na gelang de klacht en de onderliggende energieverstoring kiest de therapeut een combinatie van drukpunten. De energetische kwaliteit van de drukpunten staan centraal om de energie positief te beïnvloeden. Tijdens de behandeling lig je ontspannen op een massagetafel.
Kenmerken shiatsu
- Vind plaats op een futon (katoenen matras 180*200cm)
- Is een massagevorm met kleding aan
- Maakt gebruik van ritme ademhaling
- Een behandeling richt zich op het hele lichaam, niet enkel op het klachtengebied
Shiatsu helpt goede tegen; rug-, schouder- en nekklachten, vermoeidheid en stress gerelateerde klachten. Het helpt je om vertrouwen in je eigen gezondheid terug te vinden.
Kenmerken acupunctuur
- Maakt gebruik van naalden om energiebalans te reguleren
- Werkt gericht op de klacht
- Gebeurt met kleding aan
Acupunctuur helpt o.a. goed tegen; hooikoorts, vermoeidheid, hoofdpijn, stoppen met roken en slaapproblemen.
Shiatsu of acupunctuur waar kies je voor?
De keuze is altijd persoonlijk en voor beide behandelingen geldt dat je jezelf er prettig bij moet voelen. Beide methoden zijn effectief maar staan of vallen mede bij jouw vertrouwen in de therapeut. De kunde van de therapeut moet tot de oorzaak van de klacht doordringen en in staat zijn om het energiepatroon positief in beweging te zetten. Dit kan zowel met shiatsu als met acupunctuur.
Het mag duidelijk zijn dat mijn persoonlijke voorkeur bij shiatsu ligt. De typerende shiatsudruk gecombineerd met de strekkingen en rotaties openen mijn lichaam wat een bruisend gevoel van eenheid geeft. Voor mij is dit onlosmakelijk verbonden met gezondheid en dit vind ik niet terug in acupunctuur.
Heb jij ervaring met beide behandelvormen en weet jij een opvallend verschil laat het a.u.b. hieronder weten in een reactie..