Ontspanning is onmisbaar voor meer energie
Veel mensen gaan op zoek naar dingen die ze moeten doen om zich meer ontspannen te voelen. Hoor je hoe tegenstrijdig dat is?
Wanneer we logisch nadenken, betekent ontspanning juist even wat minder doen. Dat vergt wat planning, ja, maar dat is het waard. Op de korte termijn zijn snelle ontspanmomentjes zeker lekker, maar echt in balans komen vraagt om regelmatige aandacht voor jezelf.
Investeren in ontspanning
Voor een duurzame verbetering van je energie is het nodig dat je effectief investeert in jouw ontspanning, zodat je herstelt van al je inspanningen. Heel on-Nederlands maar wel onmisbaar!
Ontspanning en inspanning zijn elkaars vrienden
Rust en arbeid horen als yin en yang bij elkaar. In de juiste mate brengen ze je samen tot grote hoogte. Maar als de balans weg is begint je energie te sputteren.
In een ideaal scenario ben je na een harde dag werken in de avond lekker moe. Na een daaropvolgend goede nachtrust sta je de volgende dag weer fris en fruitig op. Maar meer en meer mensen werken na een pittige werkdag in de avond nog door. Want ze zitten in de flow. En die wil je niet doorbreken.
Tevreden met het werk dat je verzet hebt, leg je je hoofd op je kussen. Je zou meteen in slaap moeten vallen na al dat harde (extra) werk, maar komt bedrogen uit. Je hoofd raast namelijk nog door met al dat denkwerk van net. Je slaapt niet goed, en herstelt dus niet optimaal. Als dat vaker gebeurt, zullen je prestaties achteruit gaan en je energielevels snel afnemen.
Rust en arbeid horen als yin en yang bij elkaar. In de juiste mate brengen ze je samen tot grote hoogte.
Ontspannen gaat beter na inspanning
Ontspanning zou eigenlijk moeten leiden tot meer energie, toch?
Veel mensen met theoretisch ingestelde beroepen onderhouden hun energie door effectieve routines waarbij fysieke inspanning een belangrijke rol speelt. Fysieke (top)prestaties zorgen ervoor dat het hoofd tot rust komt en daarna goed kunnen ontspannen. Dit zijn belangrijke condities die nodig zijn voor langdurige mentale prestaties. Daarnaast ontstaan er nieuwe inzichten juist als we even niet gericht naar een oplossing zoeken!
Ontspannen is een vaardigheid
Iedereen is in staat om zichzelf te ontspannen, maar zoals zoveel dingen is het een vaardigheid die je met een beetje inspanning beter onder de knie krijgt. Mensen die op topniveau presteren zijn niet alleen gefocust op het verbeteren van hun vaardigheid maar ontwikkelen ook routines omtrent rust. Want dit zorgt ervoor dat ze opgefrist en hersteld zijn om weer maximaal te presteren.
Topsport is hiervoor een sprekend voorbeeld. Een topvoetballer levert maximale trainingsarbeid om daarna zo snel mogelijk 100% hiervan te herstellen. Dit maakt dat er weer zo snel mogelijk effectieve trainingsarbeid geleverd kan worden om te groeien naar een hoger niveau. Als de rustperiode niet effectief is zal het sneller leiden tot blessures en vermoeidheid.
De wetenschap maakt steeds meer zichtbaar dat deze principes ook gelden voor mensen met een mentaal uitdagend beroep. De hersenen en de menselijk fysiologie moeten net zo goed herstellen na iedere inspanning, op deze manier kun je op lange termijn maximaal presteren.
Rust is actief
In de door ons gecreëerde maatschappij zijn de mogelijkheden tot overbelasting legio. Is het niet door de hoeveelheid werk, dan wel door de overvloed aan schermtijd of de hoeveelheid voedsel die we tot ons nemen.
Meer energie begint met het inzicht dat ontspanning essentieel is om in een ritme van meer energie te komen. Met dit inzicht kun je de persoonlijke zoektocht beginnen naar de factoren die voor jou je energiepeil het positiefst beïnvloeden.
Eerste hulp bij ontspannen
In plaats van tig magazines door te spitten naar de volgende trend in relaxen, is het tijd om er simpelweg tijd voor te maken. Met het Blijf in Balans met Shiatsu programma doe je precies dat: op een laagdrempelige en makkelijke manier werk je aan je balans en energie.
Meer weten? Lees hier alles over Blijf in Balans met Shiatsu.