Een aantal jaren geleden hoorde ik van het fenomeen snellezen en ik was direct geïntrigeerd. Hoe fijn moet het wel niet zijn om 5x zo snel een tekst te kunnen lezen. Is dit überhaupt mogelijk?
Dus nu zit ik in een korte workshop om mijn scepticisme te temmen of bevestigen.
Workshop snellezen
Vol passie, enthousiasme en energie doet Wout Plevier zijn betoog. Met de nieuwe vaardigheden is het mogelijk om je leessnelheid flink te verhogen en 90% van de gelezen tekst te begrijpen en zelfs beter te onthouden.
Veel aanwijzingen van Wout lijken op tips van leraren in mijn vakgebied.
Loslaten van gewoonten
Zo moet je oude gewoonte loslaten om op een snellere en effectievere manier te lezen. Bij het lezen kijk je minder met focus en meer naar het geheel. Je moet een lage ademhaling behouden (i.v.m. alfa-golven van de hersenen) en je openstellen voor de tekst.
Loslaten en chi (energie)
Het vraagt lef om je open te stellen voor nieuwe manieren. Eigenlijk trek je hiermee jezelf een beetje in twijfel. Om te ontdekken wat chi (levensenergie) is moest en moet ik veel oude patronen in twijfel trekken. Tijdens mijn Merdiaan Chi Kung trainingen bij Dirk Oellibrandt word ik hier altijd toe uitgenodigd. Ben ik bereid om met focus mijn lichaam in herhalende patronen te bewegen en zo de potentie hiervan te ervaren. Aandachtig en met respect ontdek ik langzaam de verschillende energievormen in het lichaam en zo creëert zich vanzelf een nieuwe vorm.
Voor snellezen moeten oude patronen die al dateren van onze basisschool worden losgelaten. Het woord voor woord lezen en het mee leesstemmetje in je hoofd worden verleden tijd. Voor nu koop ik het boek van Wout en ga de komende weken eens experimenteren met het afleren van mijn geroeste leesskills.
Snellezen voor romans?
Terecht stelt iemand uit het publiek nog de vraag aan Wout; “Is het niet onrespectvol naar de schrijver van de tekst? En is het wel leuk om een roman op deze manier te lezen?” Waarop het simpele antwoord is; “Je kunt nog steeds op de oude manier lezen dus hiervoor kun je altijd kiezen. Maar de grote vraag is of je de oude manier nog wel wilt hanteren?”