Je zenuwen in balans voor meer energie
Je herkent het gevoel vast wel van een ideale werkdag waarbij de energie niet op kan. Je focus is top, je vindt snel oplossingen en je hebt soepel contact met collega’s. Dit is een goed teken dat jouw zenuwen in balans zijn.
Want als je aan de verkeerde zijde van deze balans zit dan ben je net wat minder scherp en mis je de pit om lekker door te gaan. Om dit te begrijpen heb je inzicht in jouw hardware (je lichaam) nodig.
In deze blog leer je meer over de werking van je zenuwstelsel en begrijp je waarom een goede balans essentieel is.
Je autonoom zenuwstelsel in evenwicht voor meer energie
Een belangrijk deel van onze hardware is het zenuwstelsel. Een groot gedeelte hiervan sturen we bewust aan, dit is het motoriek zenuwstelsel waarmee je het lichaam beweegt.
Een ander deel werkt volledig zelfstandig oftewel autonoom. Dit zorgt voor allerlei zelfsturende processen in het lichaam zoals het versnellen en vertragen van je hartslag als dit nodig is.
Veel factoren beïnvloeden dit zenuwstelsel en je kunt hier slim mee omgaan. Een optimaal evenwicht tussen energie verbruiken en energie opbouwen zorgt voor het vergroten van jouw energiecapaciteit.
Het autonoom zenuwstelsel bestaat uit 2 delen:
- Het (ortho)sympatisch zenuwstelsel dat actief is tijdens inspanning.
- Het parasympatisch zenuwstelsel dat actief is bij processen rondom rust en herstel.
De eigenschappen van het sympatisch zenuwstelsel
Een belangrijk deel van dit actie-stelsel ligt in het centrale zenuwstelsel binnen de schedel en wervelkolom. Het sympatisch zenuwstelsel is aan het werk bij uiterlijke activiteit.
Fysieke inspanning zorgt ervoor dat de hartslag en ademhaling versnellen. Dit gebeurt allemaal onder leiding van het sympatisch zenuwstelsel. Het activeert razendsnel bij acute dreiging (stress) en stelt ons in staat het vege lijf in veiligheid te brengen.
Het sympatisch zenuwstelsel stelt overleven op de korte termijn als topprioriteit. Hiervoor verminderen processen die je energiebalans op de lange termijn waarborgen!
Wat heeft dit nu met werken op een kantoor te maken?! Nou een mindere bijkomstigheid is dat verschillende oorzaken van stress dit systeem ook activeert. Dus irritatie op de werkvloer verhoogt de hartslag en bloeddruk en stopt belangrijke herstelprocessen .
De eigenschappen van het parasympatisch zenuwstelsel
Het parasympatisch zenuwstelsel is de fysiologische tegenhanger van het sympatisch zenuwstelsel. Activatie heeft als doel om het lichaam tot rust te laten komen en energievoorraden aan te vullen.
Bij activatie starten essentiële levensprocessen zoals een volledige bloedsomloop om zelfs de verste uiteinden van het lichaam van vers bloed te voorzien, (hersen)celvernieuwing krijgt de volledige aandacht en een optimale werking van de darmen voor opname van voedingsstoffen.
Een evenwichtig zenuwstelsel voor energie
Beide delen van het autonome zenuwstelsels werken dus tegengesteld (antagonistische) t.o.v elkaar. Het sympatisch systeem richt zich op activiteit, waakzaamheid en is belangrijk bij bedreigende situaties. Dit stelsel wordt ook het vecht-vluchtsysteem genoemd.
Het parasympatisch zenuwstelsel richt zich juist op ontspanning, vertering van voedsel, vernieuwen van cellen en het opslaan van energie. Dit stelsel heet ook wel het rustsysteem.
Beide stelsels werken tegengesteld aan elkaar
Toenemende activiteit van het ene systeem leidt tot afname van het andere systeem. Het komt nooit voor dat 1 van beide systemen niets doet! Er is sprake van actief en minder actief en beiden houden elkaar in evenwicht.
Dit is wat je moet weten over het krijgen van meer energie
Uit bovenstaand verhaal zou je kunnen opmaken dat het belangrijk is om enkel het parasympatisch zenuwstelsel te activeren. Het bouwt namelijk energie op en meer energie is goed toch? Dit is niet per definitie waar, een topsporter is hiervan een mooi voorbeeld. Voor het vergroten van conditie traint een topsporter tot het uiterste. Het telkens oprekken van de grenzen van belasting zorgen ervoor dat je als sporter groeit.
Maar minstens zo essentieel is het dat een sporter voor elke training weer volledig is herstelt en uitgerust. Anders is het niet mogelijk om jezelf steeds te verbeteren. Een topsporter is dus minstens zo gefocust op het verbeteren van zijn herstelcapaciteit als op het vergroten van zijn inspanningsbereik.
Hier zit een groot verschil in beleving tussen werken en topsport, terwijl je werken vaak ook als topsport kunt beschouwen. Het is namelijk niet niks om 8h per dag gefocust achter een computer te zitten werken! Aandacht voor jouw herstelprocessen is minstens zo belangrijk als voor een sporter.
Balans in het zenuwstelsel zorgt voor meer energie
De basis voor het verkrijgen van meer energie is dus de balans van het autonome zenuwstelsel. Verbruik je meer energie dan dat je opbouwt dan put je jezelf fysiek en mentaal uit. Bouw je meer energie op dan dat je verbruikt maakt het je lui en benut je niet je volledige potentie.
Aandacht voor zowel rust als inspanning maakt dat jouw bereik vergroot. Op deze manier verbeter jij je fysieke en mentale conditie.
De oplossing voor het verhogen van energie zoeken we vaak in een (sport)activiteit. Zelden gaat er meer aandacht uit naar kwaliteit en kwantiteit van rust, terwijl hier snel winst is te halen.
Wat is jouw ervaring hiermee? Herken jij hierin jezelf of heb jij gouden tips om jezelf op te laden?
Schrijf je commentaar hieronder, ik geef altijd persoonlijk commentaar en goede aanvullingen verwerk ik in mijn blog.