Focus is nodig en zeker in deze tijdsgeest van duizend-en-een afleidingen. Velen beweren dat stress helpt bij een gezonde focus, maar wetenschappelijk onderzoek toont iets heel anders. Stress is nodig maar een chronische overdosis verandert je tot een zwak aftreksel van je beste zelf.
Stress is iets van alle tijden en stress is voor de mens nuttig. Een zekere mate van stress maakt dat we in de ochtend op gang komen, dat we veerkrachtig zijn in diverse situaties en dat we in geval van nood ons eigen leven redden. Tegelijkertijd is een te grote hoeveelheid aan stress de oorzaak dat slimme weldenkende mensen minder effectief worden op hun werk en in hun relaties!
Chronische stress
Het opbouwen van stress kan op vele manieren maar gebeurt in de moderne maatschappij maximaal door irritante gebeurtenissen. Bijvoorbeeld iemand snijdt je in het verkeer af, je telefoon is onvindbaar of je computer start even niet op. Uit onderzoek blijkt dat een professional dit gemiddeld 8 tot 12 keer per dag meemaakt. Deze stressfactoren zijn niet direct schadelijk maar bij het passeren van een bepaalde drempel (alostatic load) starten de negatieve gevolgen.
De gevolgen van stress
De reactie van ons lichaam op stress is een oeroude methode om te overleven in tijde van fysiek gevaar. De stressketen begint in de hersenen en verspreidt zich via de hormonen en het orthosympatisch zenuwstelsel door het hele lichaam.
Als gevolg gaat de bloeddruk omhoog, versnelt de hartslag en wordt de de ademhaling oppervlakkig. Het bloed verzameld zich in de grote been- en borstspieren om in actie te komen en het immuunsysteem stopt met functioneren (is geen direct levensbelang). Dit heeft op termijn negatieve gevolgen voor de gezondheid, maar beïnvloedt direct onze professionele kwaliteiten.
Nadelige gevolgen van stress op het werk
Zoals gezegd ondersteund een mate van stress je in het dagelijkse leven en dus ook op je werk. Maar er zijn neveneffecten die je kwaliteit sterk beïnvloeden. De effecten op lange termijn zijn:
- Verminderde of zelfs geen groei van volwassen hersencellen (neurogenesis).
- Slechte weerstand door deactivatie van het immuunsysteem.
- Uitputting van het lichaam omdat het lichaam zich niet meer hersteld.
Naast deze nadelen zijn er ook acute bijwerkingen van stress die mij verraste . Deze effecten komen voort doordat delen van de hersenen minder bloed ontvangen en door de verhoogde focus die bij stress ontstaat, hierdoor:
- verminderen de cognitieve vaardigheden,
- nemen de emotionele en sociale vaardigheden af.
En juist de laatst genoemde eigenschappen zijn belangrijk in het professionele en privéleven van elke dag.
Stress maakt echt niet scherp!
Het blijkt dat stress in beperkte mate in je voordeel werkt. Op lange termijn werkt een overdosis stress altijd in je nadeel, zorg dus voor voldoende momenten zonder stress om je batterijen weer op te laden. Op deze manier haal je het maximale voordeel uit de stressvolle momenten waarmee de huidige maatschappij rijkelijk bezaait is.
Plaats een reactie