Bimu Shiatsu massage Den Bosch

3 onmisbare inzichten uit “De charme van je darmen”

In wetenschappelijk onderzoek naar de darmen zijn in de laatste jaren veel inzichten vergaard. Giulia Enders heeft vorig jaar tijdens haar studie geneeskunde hierover een goed boek genaamd “De mooie voedsel machine, de charme van je darmen” geschreven. In dit vlot te lezen boek schrijft ze over de huidige inzichten op het gebied van de menselijke spijsvertering. Volgens mij kan iedereen met deze nieuwe inzichten zichzelf een groot voordeel doen. Onze buiken zijn allemaal goed gevuld met darmen en goed zorgen voor de darmen blijkt essentieel.

Hier volgen de drie nieuwste inzichten die de medische wetenschap en ons beeld over de mens flink op zijn kop gaan zetten. Deze blog gaat over de bewonderenswaardige darmflora,
+80% productie van serotonine (geluksgevoel) en ons tweede brein (!?)..

 

Giulia Enders auteur en arts.

1. De darmen, het bacterie universum

Sinds enkele jaren is er door nieuwe DNA technieken meer inzicht in de werking van de darmen. Met name over de bacteriën die in de dikke darm leven. De werking werd onderschat en men zag de dikke darm als een poepmaker. De dikke darm mocht uit de restante van de dunne darm mooi gevormde drollen maken, maar niets is minder waar. De vele darmbacteriën, bij een volwassenen wel 1 tot 1,5kg, spelen een essentiële rol in het omzetten van eten in voedingsstoffen voor ons lichaam. Het is dus heel belangrijk dat de darmflora in optimale conditie is.

Maar de essentie van deze darmbacteriën gaat nog verder en mijn fantasie ver voorbij. Het onderzoeksteam van Stephen Collins deed een experiment met 2 verschillende muizenstammen. Eerst werd de darmflora bij muizen van beiden stammen d.m.v. antibiotica totaal vernietigd. Daarna spoten ze bij beide dieren de darmbacteriën van de andere stam in. Het resultaat was dat na het volledig opbouwen van de darmflora, muis ras A eigenschappen had van muis ras B en omgekeerd. Dus door andere darmbacteriën veranderde het gedrag en eigenschappen van deze muizen!?

2. Serotonine komt uit de darmen

Afbeelding van de dikke en dunne darm

Misschien heb je wel eens een artikel gelezen over serotonine. Het wordt vaak omschreven als knuffelhormoon (eigenlijk is het een neurotransmitter) en het speelt een grote rol in hoe positief we ons voelen. Er zijn sterke aanwijzingen dat depressiviteit samenhangt met de conditie van de darmen. Dit komt doordat minstens 80 % van de serotonine productie in de darmen plaatsvindt.  Nu vraagt onderzoeker Michael Gerson zich af of depressiviteit te behandelen is door de serotonine productie in de darmen te verbeteren. Het kan dus zo maar zijn dat in de toekomst tegen depressiviteit geen anti-depressiva maar voedingsmiddelen om de darmflora te stimuleren (pre-, en probiotica) worden voorgeschreven.

Ben je al onder de indruk van de eerste 2 bevindingen het meest verrassende moet nog komen.

3. De darmen ons tweede brein (of het eerste?)

De darmen hebben een zenuwstelsel dat minstens zo groot en complex is als de hersenen!
Stel je even alle inzichten voor die de laatste jaren uit hersenonderzoek zijn voortgekomen. Welke inzichten kunnen we dan nog allemaal verwachten vanuit onderzoek naar onze darmhersenen?

Ik kan haast niet wachten en verwacht dat dit een heel ander licht gaat geven op het functioneren van de mens in de huidige maatschappij.

De Japanse kijk op de darmen

Toevallig of niet natuurlijk speelt de buik in Japan een centrale rol. Er zijn veel Japanse gezegden en uitdrukkingen over de zachte buik, genaamd “Hara”. De Hara wordt beschreven als het middelpunt van de mens. Niet enkel fysiek maar zeker hoe je het leven beleeft. Dit intrigeert me mateloos.

Hier in het westen plaatsen we het centrum van ons bestaan in het hoofd. Ik denk dus ik ben! In Japan varen ze meer op hun (onder)buikgevoel. Het buikgevoel in contact met het hart en het denken, de complete mens. Door het dagelijks geven van shiatsu massages onderzoek ik deze Japanse zienswijze. Ik besef mij telkens dat ik hiermee mijn leven lang vooruit kan.

Mobiele versie afsluiten